W tej sałatce wykorzystujemy małe ogórki gruntowe, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, możesz wykorzystać ogórka sałatkowego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
400 g pomidorów
3 małe ogórki ogrodowe
2 duże czerwone cebule
2 zielone papryki
100 g czarnych oliwek
100 g pepperoni w zalewie (łagodne lub ostre)
50 g mix sałat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
300 g fety
1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
1) Umyć pomidory i przekroić na pół, wyciąć twardą część, podzielić na ósemki. Umyć ogórki, odciąć końcówki. Pokroić ogórki w grube plastry.
2) Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Przekroić paprykę na pół, oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski.
3) Rozłożyć warzywa na talerzykach. Przybrać oliwkami i pepperoni. Przygotować sos w miseczce: mieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, czerwony ocet winny, sól i pieprz tak długo, aż sól się rozpuści. Polać sałatkę sosem.
4) Pokroić fetę na 4 grube plastry, każdy z nich pokruszyć na duże kawałki nad porcją sałatki. Posypać oregano i skropić łyżką oliwy. Najlepiej podawać z ciabattą albo ze zwykłym białym chlebem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 360 kcal, 16 g białka, 29 g tłuszczów, 8 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock