Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Pikantne ciasto marchewkowe z orzechowym spodem
Ciasto marchewkowe przydaje się, gdy trzeba przemycić w diecie dzieci odrobinę warzyw. Orzechowy spód podbija zaskakujący smak ciasta, a pikantna nutka zaspokoi także dorosłe podniebienia.

Mizeria z koperkiem
Tradycyjny, polski dodatek do obiadu. Pasuje niemal do każdej potrawy z mięsem. Nie może jej zabraknąć także na świątecznym stole!

Bawarska tarta jabłkowa
Bawarska tarta jabłkowa ma pyszne nadzienie serowe i wygląda niezwykle apetycznie.

Doskonały kurczak pieczony z ziołami i cytryną
Złocisty pieczony kurczak, pachnący rozmarynem, tymiankiem i cytryną, będzie wyśmienity na każdą okazję. Masło można przygotować także z innymi świeżymi ziołami i przyprawami. Warto wypróbować szałwię i pietruszkę albo mielony kmin rzymski i posiekaną kolendrę czy oregano i ostrą paprykę.

Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.

Kotlety wieprzowe z kapustą
Tak przygotowana kapusta zachowuje świeży smak i właściwości odżywcze.

Udziec jagnięcy po włosku
Kiedy spodziewacie się na obiedzie gości, albo chcecie zachwycić rodzinę niezwykłym obiadem podajcie udziec jagnięcy.

Ragoût z kaczki z grzankami
Kacze udka robią się soczyste, gdy powoli dusimy je w winie z warzywami. Dzięki odparowaniu wywaru otrzymujemy wyśmienity sos, który smakuje doskonale, kiedy zamoczymy w nim chrupiące, pikantne grzanki.

Roladki z sarniny
Roladki to mięso zwijane z nadzieniem. W naszym daniu na wyjątkowe okazje, w cienkie plastry kruchej sarniny zawijamy orzeźwiające nadzienie żurawinowe i dusimy w sosie z czerwonego wina.

Pieczony gardłosz atlantycki z warzywami
Soczysta ryba z dodatkiem warzyw. Alternatywą dla gardłosza może być dorsz.