Kategoria: Kuchenne abc
Tylko 10 minut przygotowań
Żeby przygotować produkty do gotowania w 10 minut, potrzebna jest dobrze zorganizowana kuchnia i odpowiednie wyposażenie.
Te wspaniałe warzywa!
Kalejdoskop smaków, kolorów i kształtów warzyw może zmienić mało oryginalne danie w prawdziwą ucztę. Celebrujmy bogactwo natury podczas każdego posiłku!
Podstawy przygotowywania niektórych produktów
Nie powinniśmy zniechęcać się do używania nieznanych nam warzyw tylko dlatego, że nie wiemy, jak je przyrządzić. Oto kilka podstawowych informacji.
Szybkie sposoby na jednogarnkowe dania z makaronem
Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy makaron. Dodajemy kilka składników i niedługo po tym obiad jest już gotowy!
Przechowywanie olejów
Oliwa z oliwek i canola to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Źle przechowywane jełczeją i szybko tracą przeciwutleniacze.
Owoce morza
O świeżych skorupiakach i mięczakach mówi się, że są prawdziwym smakiem morza. Ich mięso jest chude i dostarcza wielu ważnych pierwiastków, takich jak jod, potas, żelazo czy cynk.
Nadmiar dodatków
Weźmy do ręki dowolny produkt paczkowany, a na liście składników często znajdziemy dziwne nazwy substancji – od tych oznaczonych literą E i emulgatorów po siarczyny oraz azotyny. Czy wszystkie są potrzebne?
Jak ubijać jajka i pianę
Dobrze ubita piana to niejednokrotnie warunek udanego ciasta, dlatego warto dowiedzieć się jak osiągnąć oczekiwany efekt.
Jak zrobić domowy makaron
Na pewno zasmakuje ci makaron robiony w domu. Możesz przyrządzić go z takich składników, które najbardziej odpowiadają twoim upodobaniom. Świeżo przygotowany sos, podany wraz z domowym makaronem, będzie znakomitym daniem na każdą okazję.
Jak gotować szybko i zdrowo
O szybko przygotowywanych posiłkach często myślimy, że to niezdrowe śmieciowe jedzenie, jednak oszczędność czasu wcale nie musi się wiązać z utratą zdrowia. Jeśli będziemy sięgać po świeże produkty, które nie wymagają długiego gotowania, nasza kuchnia będzie smaczna i zdrowa.