Kategoria: Przetwory
Marynowany łosoś z imbirem
Przepis na marynowanego surowego łososia w sosie musztardowo-koperkowym pochodzi ze Skandynawii. Rybę trzeba marynować dwa dni, dlatego powinniśmy się upewnić, czy jest naprawdę świeża. Możemy ją podać jako przystawkę, z pełnoziarnistym albo żytnim pieczywem.
Chrzan z bitą śmietaną
Prosty sposób na odmienienie tradycyjnego smaku chrzanu. Polecamy ten niekonwencjonalny eksperyment!
Dynia marynowana
Imbir, cynamon i pieprz nadają dyni słodkawy, ostry smak, a także dostarczają zdrowych fitozwiązków.
Cytrusowy sos winegret
Warto poeksperymentować z podstawowym sosem winegret, żeby stworzyć własne receptury, pasujące do różnych sałat.
Mus z kawałkami jabłek
Mus z kawałkami jabłek to danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Lekko doprawione, posiekane jabłka należy dusić, aż zmiękną, a następnie rozgnieść.
Dżem jabłkowo-karmelowy
Można przyrządzać dżem nisko słodzony. Należy w tym celu użyć tylko pektyny przeznaczonej do obniżenia zawartości cukru w przetworach.
Sos barbecue z Jamajki
To pyszny sos, który cudownie komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem.
Sos dijon do warzyw
Ten sos najlepiej komponuje się z ugotowanymi warzywami, takimi jak brokuły albo fasolka szparagowa.
Syrop malinowy
Syrop z malin jest niezastąpiony w ponure, jesienne i zimowe dni. Dodany do herbaty skutecznie rozgrzeje każdego.
Sos wiśniowy
Sos wiśniowy to wspaniały dodatek do ciast, deserów, a nawet niektórych mięs. Urozmaici smak naszych wypieków, a przygotowuje się go w zaledwie 10 minut.