Kategoria: Ciasta
Placek serowo-limonkowy
Przygotowanie tego placka zajmuje 5 minut, dlatego jest świetnym rozwiązaniem kiedy bardzo masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz ochoty spędzać w kuchni popołudnia.
Wiśnie z kruszonką
Czereśnie i wiśnie to osobne gatunki, ale tu sprawdzą się i jedne i drugie.
Sernik jagodowy
W odróżnieniu od większości serników, ten jest stosunkowo mało tłusty, ponieważ ciasto przyrządzamy z twarożku wiejskiego i twarogu, a nie z tłustego sera. Masę serową kładziemy na warstwie chrupkich herbatników i płatków owsianych.
Wiejska tarta gruszkowa
Wiejska tarta gruszkowa pachnie owocami. Wygląda apetycznie, a przy tym jest lekka i pożywna. Zawiera dwa razy mniej kalorii, tłuszczu i węglowodanów niż klasyczny placek gruszkowy.
Ciasto marchewkowo-cukiniowe
Jest pełne zdrowych składników; warzywa dostarczają witamin A, B i C, orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, a otręby w mące razowej są źródłem błonnika.
Placek jogurtowo-cytrynowy
Placek jogurtowo-cytrynowy zawdzięcza cudowny smak sokowi z cytryny, skórce otartej z cytryny i beztłuszczowemu jogurtowi. Dzięki użyciu słodziku, chudej bitej śmietany w spreju i spodu z krakersów razowych jest to bardzo lekki deser.
Białe ciasto
Bardzo proste i efektowne ciasto, które można przygotować na każdą okazję.
Tarta śliwkowa
Tarta ze śliwkami to świetny pomysł na dopełnienie niedzielnego stołu.
Ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem
Kakao, mąka, cukier, jajka i olej to typowe składniki ciasta czekoladowego. Zaskakującym dodatkiem jest sok pomidorowy, który zawiera dużo likopenu, przeciwutleniacza o właściwościach przeciwnowotworowych.
Placek śmietanowy
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek placka śmietanowego będzie w sam raz. Do tego delikatnego ciasta używa się masła i kwaśnej śmietany. Smaku dodają mu orzechy pekan i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!