Kategoria: Dania główne
Quinoa z pieczarkami
Bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały quinoa, czyli komosa ryżowa, to pożywne ziarno o łagodnym smaku. Oto wyśmienity przepis wart wypróbowania, zwłaszcza jeśli nie miało się wcześniej do czynienia z komosą.
Quiche z kalafiorem i serem cheddar
Francuski wypiek w formie placka, który można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. To danie zupełnie inne od popularnej tarty.
Smażony kurczak z marchewką w sosie pomarańczowym
Jedna porcja tej potrawy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, której dostarcza w postaci beta-karotenu. Jest on pomocny w walce z wieloma chorobami.
Papryka nadziewana kiełbasą i ryżem
Smaczna papryka z ryżem, wieprzowiną, serem i marchewką to ponad połowa zalecanej dziennej porcji warzyw.
Makaron z brokułami
Prosty, wegański makaron z dodatkiem brokułów i pieczarek. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest ciekawym pomysłem na kolację we dwoje.
Gnocchi z dynią, ricottą i szałwią
Ciekawy przepis na obiad. To zdrowa i smaczna potrawa bez dodatku mięsa.
Filety rybne z krabami
Tak przygotowana ryba ma ciekawy smak bez konieczności stosowania dodatkowych przypraw i ziół.
Pizza z blachy z tuńczykiem i ricottą
Chyba każdy lubi pizzę! Jeśli zamiast klasycznej okrągłej, przygotujemy pizzę na dużej blasze, będzie ją łatwo pokroić na kwadratowe kawałki. Podajmy je jako przekąskę na imprezie.
Kebaby baranie z chlebkiem pitta
Te kebaby to świetny pomysł na urozmaicenie grillowego menu i dodanie do niego trochę warzyw.
Kurczak barbecue
Sos barbecue własnej roboty nadaje kwaskowaty smak kurczakowi. Piecze się go w piekarniku, w związku z czym mięso jest bardzo soczyste.