Kategoria: Zdrowe dania

Marynowane jajka w burakach. Atrakcja na wielkanocny stół
Jajka w burakach to nie tylko efektowna dekoracja świątecznego stołu, ale także pyszna przekąska, która zachwyci Twoich gości. Marynowane jajka nabierają pięknego, fioletowego koloru i wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami.

Kolacja dla dzieci. Te 10 produktów ułatwi im zasypianie
Kolacja dla dzieci jest tak samo ważnym posiłkiem jak śniadanie. A te 10 produktów sprawią, że dzieci zasną z łatwością i spokojnie prześpią całą noc.

To najzdrowsze ryby! Polacy zajadają się nimi w czasie Wielkiego Postu
Śledź to jedna z najzdrowszych ryb, którą warto spożywać nie tylko podczas Wielkiego Postu. Tradycyjnie kojarzona z okresem wyrzeczeń, ta zdrowa ryba powinna zagościć w…

Minestrone z bobem. Rozgrzewająca włoska zupa na chłodne dni
My Polacy kochamy zupy. Dzielimy tę pasję z mieszkańcami północnych Włoch. Minestrone to klasyczna włoska zupa, która przypadnie do gustu każdemu głodnemu i zziębniętemu Polakowi. Minestrone to moja ulubiona zupa na zimowe dni.

Sycące przystawki
Gdy wracamy do domu późnym popołudniem i znów wychodzimy, żeby poćwiczyć lub zająć się czymś, co opóźni nasz wieczorny posiłek, potrzebujemy sycącej przekąski, która starczy na kilka godzin.

Zielone warzywa z patelni
Warzywa z patelni najlepiej będą smakowały z ryżem i sosem sojowym lub makaronem, na przykład penne.

Sałatka makaronowa z kurczakiem
Jest to bardzo zdrowa odmiana tradycyjnej sałatki makaronowej, przyrządzana z makaronu i bogatych w substancje odżywcze warzyw, takich jak pomidory i rukola. Postarajmy się kupić majonez z oleju rzepakowego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Zupa pomidorowa z kaszą perłową
Dzięki warzywom i mielonej wołowinie gęsta zupa pomidorowa jest bardzo treściwa. Przygotowuje się ją z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: selera, cebuli i pomidorów.

Szybkie sposoby na warzywa liściaste
Różnokolorowe paczkowane liście różnych sałat czy warzyw liściastych sprzedawane na wagę to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy.

Ryba w panierce z parmezanu
Do tego dania należy użyć cienkich filetów, gdyż w przeciwnym razie parmezan przypali się, zanim ryba usmaży się w środku