Kategoria: Trudne dania
Przekładaniec z kremem cytrynowym
Chociaż to ciasto wymaga trochę wysiłku, to jest on całkowicie wart tego efektu. Przekładaniec jest pyszny i pięknie się prezentuje.
Rolada biszkoptowa z owocami
Znana i lubiana rolada biszkoptowa do zrobienia u siebie w domu! W nadzieniu możemy umieścić najlepsze polskie owoce.
Spaghetti z pulpetami po włosku
Danie w prawdziwym, włoskim stylu. Spaghetti z pulpetami to pyszny pomysł na każdy obiad.
Babka migdałowo-cytrynowa
Babka to klasyka każdych Świąt Wielkanocy. Nie może jej zabraknąć także na tegorocznym stole.
Mięso duszone z jarzynami
Ta długo duszona potrawa przyrządzana w jednym rondlu jest wyjątkowo pożywna. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, doskonale więc nadaje się na rodzinne obiady oraz na nieoficjalne przyjęcia. Należy ją podawać z chrupkimi sałatkami i chlebem z nasionami.
Mięso i nereczki w cieście
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.
Szwedzki chleb żytni
Z tego przepisu wychodzą aż 3 bochenki chleba, więc część można zamrozić i wykorzystać później.
Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.
Focaccia z pomidorami
Focaccia to płaskie pieczywo przypominające pizzę, lecz bardziej miękkie i grubsze.
Pomarańczowa wołowina z brokułami i jabłkiem
To danie typu stir-fry jest inspirowane kuchnią orientalną. Poza witaminą C (z papryki i brokułów) potrawa ta dostarcza organizmowi znacznych ilości witaminy B12, niacyny oraz potasu.