Kategoria: Owoce i warzywa w kuchni
Podstawy przygotowywania niektórych produktów
Nie powinniśmy zniechęcać się do używania nieznanych nam warzyw tylko dlatego, że nie wiemy, jak je przyrządzić. Oto kilka podstawowych informacji.
Grzyby bez tajemnic
Na naszej planecie rosną tysiące gatunków grzybów. Wiele leśnych grzybów jest trujących, więc mogą je zbierać tylko osoby, które dobrze się na tym znają. Inni powinni grzyby kupować.
Owoce na talerzu. Gujawa
Gujawa, niewielki owoc pochodzący z południa Meksyku i Ameryki Środkowej, może mieć kształt okrągły, jajowaty lub gruszkowaty, natomiast kolor skórki od bladożółtego po żółtozielony.
Szybkie sposoby na duszone owoce
Duszone owoce można podać ze śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.
Owoce na talerzu. Kiwi
Ten włochaty, jajowaty owoc oprócz imponujących ilości witaminy C zawiera bogactwo fitosubstancji, które pobudzają układ odpornościowy oraz chronią przed pewnymi chorobami oczu, serca i nowotworami.
Kupowanie warzyw
W ostatnich latach zmieniły się sposoby zarówno uprawy warzyw, jak i ich sprzedaży. Kupowanie w supermarkecie nie jest już jedynym rozwiązaniem.
Brukselka bez tajemnic
Brukselka źle się kojarzy wielu osobom, ponieważ dawniej niemiłosiernie ją rozgotowywano. Wytrawni kucharze wiedzą jednak, że te miniaturowe kapustki są pyszne, jeśli odpowiednio się je przygotuje.
Kapusta bez tajemnic
Obecnie, kiedy już więcej wiadomo o zdrowotnych właściwościach niegdyś niedocenianej kapusty, cieszy się ona statusem megagwiazdy wśród warzyw. Do wyboru mamy wiele rodzajów.
Owoce na talerzu. Rabarbar.
Jedzmy łodygi rabarbaru, a jego liście wykorzystujmy jako dobry, naturalny pestycyd do przydomowego ogródka.
Nasiona strączkowe
Ze względu na wysoką zawartość białka, nasiona strączkowe są ważnym pożywieniem. Pochodzą z roślin strączkowych, w których strąkach powstają jadalne nasiona nadające się do suszenia.