Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dodawanie smaku potrawie. Zaskakujące pomysły

Dodawanie smaku potrawie. Zaskakujące pomysły

Możemy wzbogacić smak każdej potrawy za pomocą ziół, warzyw i substancji aromatyzujących. Przedstawiamy kilkanaście niezwykłych pomysłów na unikalne dodatki do potraw.

Jak zacząć?

Należy starannie dobrać dodatki smakowe do głównych składników potrawy i zastanowić się, jaką metodę zastosować – marynowanie, faszerowanie czy też nacieranie suchymi ziołami.

Składniki aromatyzujące do ryb

Typowe składniki aromatyzujące do ryb i owoców morza to cytryna, limonka, natka pietruszki, koperek, koper włoski i liście laurowe. Mają świeży intensywny aromat, który doskonale komponuje się ze smakiem delikatnych ryb i owoców morza, nie tłumiąc go jednocześnie.

Przyprawianie mięsa i drobiu

Do mięsa i drobiu możemy dodawać zarówno delikatne, jak i bardzo aromatyczne przyprawy i zioła. Twarde kawałki mięsa, na przykład wołowiny przeznaczonej do duszenia, podczas marynowania stają się delikatniejsze. Aromatyczną mieszankę do kotletów schabowych, steków wołowych i kurczaka uzyskamy, mieszając po 1 łyżeczce suszonego tymianku i oregano, grubo zmielonego czarnego pieprzu, soli, zmiażdżonych ziaren kminu rzymskiego i ostrej papryki. Natarte mieszanką mięso pieczemy na grillu lub w piekarniku.

Czerwone mięsa (wołowinę, jagnięcinę lub dziczyznę) marynujemy, wlewając do płytkiej, niemetalowej miski czerwone wino i oliwę (2: 1), posiekany czosnek i utłuczony świeży rozmaryn. Wrzucić mięso i wymieszać, żeby całe pokryło się marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.

Łagodna pasta musztardowa do kurczaka, wieprzowiny lub czerwonego mięsa powstanie, gdy wymieszamy 3 łyżki musztardy dijon, płynnego miodu i cukru demerara z 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec mięso na grillu węglowym lub w opiekaczu. Posmarować pastą 10 minut przed końcem pieczenia.

Delikatne warzywa

Większość świeżych warzyw ma subtelny smak, który należy podkreślić i wzmocnić. Jeśli stosujemy delikatne metody gotowania, takie jak gotowanie na parze czy smażenie metodą stir-fry, powinniśmy dobrać lekkie świeże zioła, które wydobędą z warzyw pełnię smaku. Kiedy pieczemy je w piekarniku, możemy stosować bogatsze smakowo dodatki, na przykład czosnek i przyprawy korzenne.

Kapusta pekińska lub chińska kapusta pak choi gotowane na parze zyskają orientalny smak, jeśli do wrzątku dodamy stłuczone kłącze palczatki (trawki) cytrynowej i/lub kilka listków kaffir. Gotować warzywa, żeby nieco zmiękły, lecz pozostały kruche. Do warzyw smażonych metodą stir-fry dodajmy odrobinę oleju sezamowego tuż przed końcem smażenia (nie więcej niż 1 łyżeczkę, ponieważ olej sezamowy ma bardzo intensywny smak).

Naturalnie słodkie warzywa, takie jak pasternak i marchew, należy przed pieczeniem posmarować pastą z miodu i musztardy. Wymieszać 2 łyżeczki musztardy i 3 łyżki płynnego miodu, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem. Posmarować warzywa pastą tak, by pokryć je całkowicie, a następnie piec, aż zrobią się miękkie.

Aromatyczny ryż

Dodatki do głównych dań, czyli ryż, kasze oraz kaszka kuskus mają delikatny smak, który warto wzbogacić. Zioła, przyprawy i inne substancje aromatyzujące wspaniale go uzupełniają. Należy starannie dobrać takie dodatki, które będą się dobrze komponować z daniem głównym.

Aromatyczny, orientalny ryż do dań typu stir-fry i potraw duszonych. Należy dodać gwiazdkę anyżku lub kilka nasion kardamonu do wrzątku, a następnie wsypać ryż. Przesiąknie on smakiem i zapachem przyprawy.

Smakowity ziołowy ryż lub kuskus. Rozgrzać nieco posiekanego świeżego estragonu i skórki otartej z cytryny w oliwie z oliwek lub stopionym maśle, skropić tym świeżo ugotowany ryż lub kuskus.

Prosty ziołowy ryż lub kuskus. Należy dodać do niego dużo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, wymieszać widelcem i tuż przed podaniem skropić oliwą z oliwek.

Fot. Shutterstock

4.6/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x