Zaletą naszej sałatki jest wspaniały sos vinegret z orzechami włoskimi. W dodatku najlepszy smak uzyskamy, dodając plasterki bekonu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
5
SKŁADNIKI:
70 g makaronu orzo
3 szklanki rukoli
5 plasterków bekonu, usmażonych
150 g sera pleśniowego, pokruszonego
1 cebula dymka, pokrojona w plasterki
25 g orzechów włoskich, posiekanych
Orzechowy sos winegret
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku, obrany
1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
po 1/2 łyżeczki soli i brązowego cukru
25 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
1/4 szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron. Odlać i przełożyć do dużej miski. Dodać rukolę, pokruszony bekon, ser, cebulę dymkę i orzechy.
2) Utrzeć mikserem składniki sosu winegret. Polać sałatkę i wymieszać. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 397 kcal, 27 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 22 mg cholesterolu, 692 mg sodu, 26 g węglowodanów, 2 g błonnika, 14 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock