Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pudding Yorkshire

Pudding Yorkshire

Ten pudding jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw i z powodzeniem może zastąpić ziemniaki albo pieczywo.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

225 g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
90 g mąki
2 jajka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztopić masło na patelni. Wrzucić cebulę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Smażyć, mieszając, aż cebula się udusi, ale nie przyrumieni. Nałożyć do ośmiu kokilek. Ustawić kokilki na blasze.

2) Wymieszać mąkę z resztą soli w dużej misce. Roztrzepać jajka z wodą i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać.

3) Napełnić kokilki masą. Piec 30–35 minut w temperaturze 200°C, aż pudding wyrośnie i się przyrumieni. Podawać natychmiast.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 118 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 63 mg cholesterolu, 343 mg sodu, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x