Pudding Yorkshire
Ten pudding jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw i z powodzeniem może zastąpić ziemniaki albo pieczywo.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
225 g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
90 g mąki
2 jajka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztopić masło na patelni. Wrzucić cebulę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Smażyć, mieszając, aż cebula się udusi, ale nie przyrumieni. Nałożyć do ośmiu kokilek. Ustawić kokilki na blasze.
2) Wymieszać mąkę z resztą soli w dużej misce. Roztrzepać jajka z wodą i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać.
3) Napełnić kokilki masą. Piec 30–35 minut w temperaturze 200°C, aż pudding wyrośnie i się przyrumieni. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 118 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 63 mg cholesterolu, 343 mg sodu, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock