Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek brzoskwiniowo-kokosowy

Placek brzoskwiniowo-kokosowy

Smaczny i szybki deser na każdą okazję.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

85 g wiórków kokosowych
50 g migdałów, posiekanych
70 g cukru
2 łyżki mąki
szczypta soli
2 białka, lekko ubite
1/2 łyżeczki esencji migdałowej

NADZIENIE
400 ml śmietany kremówki, ubitej
6 brzoskwiń, pokrojonych w plasterki
100 g cukru lub miodu

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce wiórki kokosowe z migdałami, cukrem, mąką i solą. Dodać białka i esencję migdałową. Wymieszać. Wyłożyć tortownicę folią aluminiową. Natłuścić folię. Rozprowadzić ciasto w tortownicy.

2) Piec 20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić.

3) Wymieszać brzoskwinie z cukrem i ułożyć je na wierzchu. Posmarować bitą śmietaną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 358 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 41 mg cholesterolu, 103 mg sodu, 42 g węglowodanów, 3 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x