Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantny sos musztardowy

Pikantny sos musztardowy

Sos musztardowy to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs z grilla bądź piekarnika. Urozmaici każde mięsne danie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

1 i 1/2 szklanki


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki octu estragonowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 szklanka gorczycy w proszku
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć wszystkie składniki mikserem.

2) Przełożyć do rondla i odstawić na 10 minut. Gotować na małym ogniu, aż sos zacznie lekko wrzeć. Często mieszać. Całkowicie ostudzić. Jeśli sos ma być dość rzadki, rozcieńczyć 1–2 łyżkami wody.

3) Przelać do małych, szczelnie zamykanych pojemników. Przechowywać w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 łyżka zawiera: 67 kcal, 4 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 54 mg sodu, 6 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x