Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

Mielone siemię lniane zawiera dużo zdrowych tłuszczów, jest też świetnym źródłem błonnika. Można zastąpić 1 łyżkę masła 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

12 muffinek


SKŁADNIKI:

100 g masła
200 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
210 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml śmietany

LUKIER
300 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i obie esencje. Połączyć mąkę z sodą oraz solą i dodawać po trochu do ucieranej masy, na zmianę ze śmietaną.

2) Napełnić natłuszczone foremki ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC .

3) Wymieszać składniki lukru, polać babeczki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 muffinka zawiera: 311 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 63 mg cholesterolu, 218 mg sodu, 51 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x