Muffinki cytrynowe
Mielone siemię lniane zawiera dużo zdrowych tłuszczów, jest też świetnym źródłem błonnika. Można zastąpić 1 łyżkę masła 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
12 muffinek
SKŁADNIKI:
100 g masła
200 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
210 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml śmietany
LUKIER
300 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i obie esencje. Połączyć mąkę z sodą oraz solą i dodawać po trochu do ucieranej masy, na zmianę ze śmietaną.
2) Napełnić natłuszczone foremki ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC .
3) Wymieszać składniki lukru, polać babeczki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 muffinka zawiera: 311 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 63 mg cholesterolu, 218 mg sodu, 51 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock