Szybka i prosta do przygotowania sałatka z ziemniakami. Oprócz tego zawiera mnóstwo zdrowych warzyw.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
400 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki, ugotowanych i od lanych
1/2 łodygi selera naciowego, posiekanej
1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
1/2 marchewki
65 g oliwek, pokrojonych w plasterki
1 mały ogórek kiszony, posiekany
1/2 szklanki majonezu beztłuszczowego
1–2 łyżki musztardy dijon
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce sześć pierwszych składników. Utrzeć majonez z musztardą, suszonym czosnkiem i pieprzem w miseczce. Polać warzywa. Wymieszać sałatkę i schłodzić w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 70 kcal, 2 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 537 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock