Kotlety mielone to klasyka polskich stołów. Dziś przedstawiamy przepis na kotlety z sosem cebulowym. W zaledwie 45 minut możemy zrobić pyszny obiad.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 min
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 jajko
300 ml esencjonalnej zupy cebulowej
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
700 g mielonej wołowiny
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki keczupu
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki
2 łyżki zimnej wody
gorący, ugotowany makaron, do podania natka pietruszki, posiekana
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztrzepać jajko w misce. Dodać 1/3 szklanki zupy, bułkę tartą, sól, pieprz i mięso. Wyrobić masę.
Uformować sześć owalnych kotletów.
2) Położyć kotlety na patelni, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Zlać tłuszcz. Wlać wodę na patelnię, dodać keczup, sos worcester, musztardę i resztę zupy. Zagotować.
3) Włożyć kotlety z powrotem na patelnię. Dusić około 15 minut. Zdjąć z patelni.
4) Rozrobić mąkę z zimną wodą. Wlać na patelnię. Gotować 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać kotlety z sosem, makaronem i pietruszką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 458 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 149 mg cholesterolu, 767 mg sodu, 42 g węglowodanów, 2 g błonnika, 31 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock