Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Karmelizowane banany

Karmelizowane banany

Apetyczne słodkie banany świetnie smakują z ciepłymi naleśnikami, lodami lub bitą śmietaną.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 łyżki masła
2 czubate łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy (według uznania)
2 banany

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpuścić masło w garnku na małym ogniu. Wsypać cukier, dodać skórkę i sok z pomarańczy i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować minutę.

2) Obrać banana i pokroić w grube, plasterki. Wrzucić do garnka i ostrożnie wymieszać, aby pokrył się karmelowym sosem. Podgrzewać minutę i od razu podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 275 kcal, 2 g białka, 16 g tłuszczów (10 g tłuszczów nasyconych), 33 g węglowodanów (30 g cukrów), 2 g błonnika, 141 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x