Karmelizowane banany
Apetyczne słodkie banany świetnie smakują z ciepłymi naleśnikami, lodami lub bitą śmietaną.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy (według uznania)
2 banany
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozpuścić masło w garnku na małym ogniu. Wsypać cukier, dodać skórkę i sok z pomarańczy i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować minutę.
2) Obrać banana i pokroić w grube, plasterki. Wrzucić do garnka i ostrożnie wymieszać, aby pokrył się karmelowym sosem. Podgrzewać minutę i od razu podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 275 kcal, 2 g białka, 16 g tłuszczów (10 g tłuszczów nasyconych), 33 g węglowodanów (30 g cukrów), 2 g błonnika, 141 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock