Znakomitym dodatkiem do tego deseru są lody, krem lub śmietanka.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 kg jabłek deserowych
50 g masła
35 g mąki
1 łyżka brązowego cukru
65 g płatków śniadaniowych z orzechami i wiórkami kokosowymi
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać i pokroić jabłka na niezbyt małe kawałki. Przełożyć do rondla z 2 łyżkami wody. Przykryć i zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż zmiękną.
2) Rozpuścić masło na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszać minutę. Dodać cukier i mieszać kolejną minutę, a następnie dodać płatki. Rozbić grudki drewnianą łyżką i podsmażać, ciągle mieszając, 3 minuty, aż mieszanka się przyrumieni.
3) Przełożyć jabłka do miseczek. Ułożyć na wierzchu porcję kruszonki, ozdobić i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 312 kcal, 3 g białka, 12 g tłuszczów (7 g NKT), 49 g węglowodanów (35 g cukrów), 6 g błonnika, 159 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock