To danie o bardzo wyrazistym smaku, ale żeby sos był łagodniejszy, można użyć kremowego sera pleśniowego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
150 ml śmietanki
100 g pleśniowego niebieskiego sera
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
40 g orzechów włoskich
500 g świeżych gnocchi
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować w czajniku wodę i przelać do dużego rondla. Przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia.
2) Wlać do rondla śmietankę i ustawić na średnim ogniu. Dodać do śmietanki pokruszony ser oraz większość szczypiorku, zachowując około 2 łyżeczek do przybrania. Mieszać około 2 minut, do czasu, aż ser się rozpuści. Wrzucić orzechy.
3) Wrzucić gnocchi do rondla z wodą i zamieszać. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kluski wypłyną na powierzchnię, odcedzić.
4) Przełożyć gnocchi do sosu śmietanowego, delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze. Posypać pozostałym szczypiorkiem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 466 kcal, 12 g białka, 23 g tłuszczów (11 g NKT), 52 g węglowodanów (2 g cukrów), <1 g błonnika, 287 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock