Pieczony kurczak to klasyczny i szybki obiad, który smakuje każdemu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 kurczak (1,3–1,8 kg), pokrojony na porcje
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki białego octu winnego
1 jajko, roztrzepane
4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Przed rozgrzaniem grilla spryskać ruszt olejem w aerozolu. Ułożyć porcje kurczaka na ruszcie i piec 15 minut pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, przykryć i piec jeszcze 15 minut.
2) Wymieszać pozostałe składniki. Posmarować kurczaka i piec 5 minut. Przewrócić na drugą stronę, ponownie posmarować. Piec kolejne 5 minut, aż mięso w udku osiągnie temperaturę 80°C, a mięso w piersi temperaturę 75°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 334 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 105 mg cholesterolu, 867 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 28 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock