Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Złocisty kurczak

Złocisty kurczak

Pieczony kurczak to klasyczny i szybki obiad, który smakuje każdemu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 kurczak (1,3–1,8 kg), pokrojony na porcje
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki białego octu winnego
1 jajko, roztrzepane
4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Przed rozgrzaniem grilla spryskać ruszt olejem w aerozolu. Ułożyć porcje kurczaka na ruszcie i piec 15 minut pod przykryciem. Odwrócić na drugą stronę, przykryć i piec jeszcze 15 minut.

2) Wymieszać pozostałe składniki. Posmarować kurczaka i piec 5 minut. Przewrócić na drugą stronę, ponownie posmarować. Piec kolejne 5 minut, aż mięso w udku osiągnie temperaturę 80°C, a mięso w piersi temperaturę 75°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 334 kcal, 24 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 105 mg cholesterolu, 867 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 28 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x