Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ziemniaki au gratin

Ziemniaki au gratin

Ta zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na proste danie obiadowe, ale też wyborny dodatek do dania mięsnego.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

105 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

12 ziemniaków, ze skórką
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli czosnkowej lub cebulowej
225 g sera cheddar, tartego
200 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować ziemniaki. Odlać, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

2) Obrać ziemniaki i pokroić na duże kawałki. Wymieszać sól z pieprzem i solą czosnkową. Ułożyć warstwę ziemniaków w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami oraz serem. Polać kremówką. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C, aż zapiekanka się przyrumieni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 174 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 38 mg cholesterolu, 320 mg sodu, 15 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x