Czereśnie i wiśnie to osobne gatunki, ale tu sprawdzą się i jedne i drugie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
100 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki wody
350 g wiśni, bez pestek
1 łyżka masła
CIASTO
125 g mąki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki margaryny
1/2 szklanki mleka
lody, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać cukier z mąką kukurydzianą i cynamonem w rondlu. Wlać wodę, rozrobić. Dodać wiśnie i masło. Doprowadzić do wrzenia. Dusić 2 minuty. Wlać do kwadratowego naczynia żaroodpornego o boku 20 cm. Odstawić.
2) Wymieszać w misce mąkę z 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i mieszać, aż powstaną okruszki. Dolać mleko, lekko wymieszać. Nakładać po łyżce na czereśnie. Posypać resztą cukru.
3) Piec 30 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło, z lodami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 231 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 6 mg cholesterolu, 270 mg sodu, 40 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock