Jeśli czas pozwala, można przygotować ten deser bez bitej śmietany i migdałów, przykryć i wstawić do lodówki na 6 godzin, żeby biszkopt zmiękł, a smaki się przeniknęły. Tuż przed podaniem nałożyć bitą śmietanę i posypać migdałami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
800 g brzoskwiń z puszki w soku własnym
500 g biszkoptu
500 ml kremu waniliowego
150 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1) Odsączyć brzoskwinie i zachować 60 ml soku. Pokroić biszkopt na 2-cm kawałki.
2) Ułożyć 1/3 biszkoptu w salaterce o pojemności 1,75 l i skropić łyżką zachowanego soku z brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć 1/3 brzoskwiń. Polać je 1/3 kremu waniliowego, wyrównać powierzchnię spodem łyżki. Ułożyć dwie kolejne warstwy biszkoptu, brzoskwiń i kremu waniliowego.
3) Wysypać migdały na suchą gorącą patelnię ustawioną na średnim ogniu i prażyć 2 minuty, często mieszając. Przełożyć na talerz, żeby ostygły.
4) Ubić śmietanę mikserem. Przełożyć ją na wierzch deseru. Posypać płatkami migdałowymi i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 174 kcal, 3 g białka, 8 g tłuszczów (5 g NKT), 23 g węglowodanów (17 g cukrów), 1 g błonnika, 79 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock