Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szybka lasagne szpinakowa

Szybka lasagne szpinakowa

Potrawę tę można przygotować błyskawicznie, jeśli użyjemy gotowego sosu pomidorowego i mrożonego szpinaku. Są to produkty przetworzone, lecz zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin i fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

750 g chudego sera ricotta (3 szklanki)
100 g tartego parmezanu
1 duże jajko
4 szklanki sosu pomidorowego do makaronu ze słoika
12 płatów makaronu lasagne
600 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i wyciśniętego
100 g tartego chudego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Spryskać tłuszczem w sprayu naczynie żaroodporne o wymiarach 33x23x5 cm.

2) W średniej wielkości misce utrzeć ser ricotta, parmezan i jajko.

3) Wylać na dno naczynia 1 szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć obok siebie 3 płaty makaronu. Przykryć je 1 i 1/4 szklanki sera utartego z jajkiem, a następnie 1/3 szpinaku. Ułożyć w podobny sposób jeszcze dwie warstwy sosu, makaronu, serów i szpinaku. Przykryć 3 płatami makaronu i polać ostatnią szklanką sosu pomidorowego. Delikatnie przycisnąć makaron z wierzchu, żeby sos wylewał się po bokach.
Przykryć folią aluminiową.

4) Piec 35 minut. Zdjąć folię i posypać serem mozzarella. Piec około 10 minut, aż ser się roztopi, a sos będzie bulgotać. Odstawić na 10 minut, a następnie pokroić w prostokątne kawałki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 456 kcal, 26 g białka, 50 g węglowodanów, 17 g tłuszczów, 9 g NNKT, 72 mg cholesterolu, 6 g błonnika, 1009 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x