Szybka lasagne szpinakowa
Potrawę tę można przygotować błyskawicznie, jeśli użyjemy gotowego sosu pomidorowego i mrożonego szpinaku. Są to produkty przetworzone, lecz zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin i fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
750 g chudego sera ricotta (3 szklanki)
100 g tartego parmezanu
1 duże jajko
4 szklanki sosu pomidorowego do makaronu ze słoika
12 płatów makaronu lasagne
600 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i wyciśniętego
100 g tartego chudego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Spryskać tłuszczem w sprayu naczynie żaroodporne o wymiarach 33x23x5 cm.
2) W średniej wielkości misce utrzeć ser ricotta, parmezan i jajko.
3) Wylać na dno naczynia 1 szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć obok siebie 3 płaty makaronu. Przykryć je 1 i 1/4 szklanki sera utartego z jajkiem, a następnie 1/3 szpinaku. Ułożyć w podobny sposób jeszcze dwie warstwy sosu, makaronu, serów i szpinaku. Przykryć 3 płatami makaronu i polać ostatnią szklanką sosu pomidorowego. Delikatnie przycisnąć makaron z wierzchu, żeby sos wylewał się po bokach.
Przykryć folią aluminiową.
4) Piec 35 minut. Zdjąć folię i posypać serem mozzarella. Piec około 10 minut, aż ser się roztopi, a sos będzie bulgotać. Odstawić na 10 minut, a następnie pokroić w prostokątne kawałki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 456 kcal, 26 g białka, 50 g węglowodanów, 17 g tłuszczów, 9 g NNKT, 72 mg cholesterolu, 6 g błonnika, 1009 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock