Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Świeże owoce ze słodkim sosem sabayon

Świeże owoce ze słodkim sosem sabayon

Sabayon to francuska wersja włoskiego zabaglione. Ten słodki sos wynosi truskawki i maliny na wyżyny smaku.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

250 g truskawek lub jagód
150 g malin
3 żółtka
1/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki brandy, rumu lub likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Umyj owoce i usuń szypułki. Włóż do 4 pucharków.

2) Użyj piętrowego garnka. Do dolnej części nalej wody i doprowadź ją do wrzenia. W górnej 2–3 minuty ubijaj żółtka z drobnym cukrem, aż sos uzyska kremową konsystencję.

3) Energicznie ubijaj go jeszcze 10–12 minut, dolewając cieniutkim strumieniem brandy, rumu lub likieru. Gdy sos zgęstnieje, odstaw go z ognia.

4) Podawaj owoce polane sosem sabayon.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 213 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów (w tym 24 g cukru), 3 g błonnika, 11 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x