Świeże owoce ze słodkim sosem sabayon
Sabayon to francuska wersja włoskiego zabaglione. Ten słodki sos wynosi truskawki i maliny na wyżyny smaku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 g truskawek lub jagód
150 g malin
3 żółtka
1/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki brandy, rumu lub likieru pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Umyj owoce i usuń szypułki. Włóż do 4 pucharków.
2) Użyj piętrowego garnka. Do dolnej części nalej wody i doprowadź ją do wrzenia. W górnej 2–3 minuty ubijaj żółtka z drobnym cukrem, aż sos uzyska kremową konsystencję.
3) Energicznie ubijaj go jeszcze 10–12 minut, dolewając cieniutkim strumieniem brandy, rumu lub likieru. Gdy sos zgęstnieje, odstaw go z ognia.
4) Podawaj owoce polane sosem sabayon.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 213 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczu (w tym 1 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów (w tym 24 g cukru), 3 g błonnika, 11 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock