Pyszna propozycja na niedzielni czy świąteczny obiad.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
120 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 duża cebula, pokrojona w plasterki
1 łyżka masła
1/3–1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
4 łyżki mąki
550 g łaty wołowej, pokrojonej w paski
235 ml odtłuszczonej kwaśnej śmietany
Ugotowany gorący makaron, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać masło na dużej patelni. Włożyć pieczarki i cebulę, podsmażyć i przełożyć łyżką cedzakową do dużej miski. Wlać do niej gorącą wodę, dodać chrzan, sól i pieprz, wymieszać i odstawić.
2) Wsypać mąkę do dużej zamykanej torebki foliowej. Wkładać mięso porcjami i obtaczać w mące.
3) Smażyć je na patelni i odkładać na talerz, a gdy całe będzie usmażone, przełożyć z powrotem na patelnię. Dodać pieczarki z cebulą.
4) Doprowadzić potrawę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie, już na mniejszym, dusić pod przykryciem 1 i 1/4–1 i 1/2 godziny, aż wołowina zmięknie. Zamieszać w połowie gotowania. Zdjąć z ognia. Dodać kwaśną śmietanę. Podawać danie z gorącym makaronem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja (bez makaronu) zawiera: 246 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 62 mg cholesterolu, 302 mg sodu, 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 24 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock