Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sos wiśniowy

Sos wiśniowy

Sos wiśniowy to wspaniały dodatek do ciast, deserów, a nawet niektórych mięs. Urozmaici smak naszych wypieków, a przygotowuje się go w zaledwie 10 minut.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

450 g duszonych, drylowanych wiśni
50 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Odsączyć wiśnie, zachować sok. Dodać tyle wody do soku, żeby uzyskać 1 i 1/4 szklanki płynu.

2) Wymieszać w rondlu cukier z mąką kukurydzianą. Dodać sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

3) Zdjąć z ognia. Dodać masło, esencję waniliową i wiśnie. Wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 116 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 25 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x