Sos wiśniowy to wspaniały dodatek do ciast, deserów, a nawet niektórych mięs. Urozmaici smak naszych wypieków, a przygotowuje się go w zaledwie 10 minut.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
450 g duszonych, drylowanych wiśni
50 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Odsączyć wiśnie, zachować sok. Dodać tyle wody do soku, żeby uzyskać 1 i 1/4 szklanki płynu.
2) Wymieszać w rondlu cukier z mąką kukurydzianą. Dodać sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
3) Zdjąć z ognia. Dodać masło, esencję waniliową i wiśnie. Wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 116 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 25 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock