Ten sos najlepiej komponuje się z ugotowanymi warzywami, takimi jak brokuły albo fasolka szparagowa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2 i 1/2 szklanki
SKŁADNIKI:
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 i 1/2 szklanki beztłuszczowego mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki wywaru warzywnego
60 g serka śmietankowego
2 łyżki musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę w rondlu teflonowym. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać mleko, zamieszać. Rozrobić mąkę kukurydzianą z wywarem. Wlać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
2) Zdjąć z ognia. Dodać serek śmietankowy i ucierać, aż się roztopi. Dodać musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podawać z warzywami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki zawiera: 58 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 212 mg sodu, 7 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock