Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sos dijon do warzyw

Sos dijon do warzyw

Ten sos najlepiej komponuje się z ugotowanymi warzywami, takimi jak brokuły albo fasolka szparagowa.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

2 i 1/2 szklanki


SKŁADNIKI:

1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 i 1/2 szklanki beztłuszczowego mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki wywaru warzywnego
60 g serka śmietankowego
2 łyżki musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w rondlu teflonowym. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać mleko, zamieszać. Rozrobić mąkę kukurydzianą z wywarem. Wlać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje.

2) Zdjąć z ognia. Dodać serek śmietankowy i ucierać, aż się roztopi. Dodać musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podawać z warzywami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/4 szklanki zawiera: 58 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 212 mg sodu, 7 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x