Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g ziemniaków sałatkowych
4 plasterki wędzonego boczku
2 cebulki dymki
60 ml białego octu winnego
2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Zagotować w czajniku wodę. Umyć ziemniaki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu 8–10 minut lub do chwili, gdy staną się miękkie.

2) Pokroić boczek w kostkę. Posiekać dymki i odstawić. Na patelni z nieprzywierającym dnem usmażyć boczek na odrobinie oliwy z oliwek, aż stanie się chrupiący. Zdjąć z patelni i odstawić.

3) Wlać ocet na patelnię, dodać cukier, 1/2 łyżeczki soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu i doprowadzić do wrzenia. Przelać do miski i ubić z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

4) Odcedzić ziemniaki i przełożyć do dużej miski. Dodać dymkę, sos oraz boczek i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 189 kcal, 12 g białka, 4 g tłuszczów (1 g NKT), 25 g węglowodanów (9 g cukrów), 2 g błonnika, 642 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x