Sałatka ziemniaczana na ciepło
Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków sałatkowych
4 plasterki wędzonego boczku
2 cebulki dymki
60 ml białego octu winnego
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować w czajniku wodę. Umyć ziemniaki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla i zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu 8–10 minut lub do chwili, gdy staną się miękkie.
2) Pokroić boczek w kostkę. Posiekać dymki i odstawić. Na patelni z nieprzywierającym dnem usmażyć boczek na odrobinie oliwy z oliwek, aż stanie się chrupiący. Zdjąć z patelni i odstawić.
3) Wlać ocet na patelnię, dodać cukier, 1/2 łyżeczki soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu i doprowadzić do wrzenia. Przelać do miski i ubić z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
4) Odcedzić ziemniaki i przełożyć do dużej miski. Dodać dymkę, sos oraz boczek i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 189 kcal, 12 g białka, 4 g tłuszczów (1 g NKT), 25 g węglowodanów (9 g cukrów), 2 g błonnika, 642 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock