Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka makaronowa na przekąskę

Sałatka makaronowa na przekąskę

Do sałatki należy wybierać makaron, który dobrze współgra z kształtem i konsystencją innych składników.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

18


SKŁADNIKI:

450 g makaronu kokardki
425 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
4 cebule dymki, pokrojone w plasterki
2 podłużne pomidory, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w plasterki
110 g chudego żółtego sera, tartego
110 g chudego sera mozzarella, tartego
110 g chudego sera provolone, tartego
110 g twardego salami, pokrojonego w paseczki
110 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w cienkie plasterki
65 g oliwek, pokrojonych w plasterki
1–2 łyżki szczypiorku, posiekanego

BAZYLIOWY SOS WINEGRET
2/3 szklanki oleju
1/3 szklanki czerwonego octu winnego
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować makaron. Zahartować pod strumieniem zimnej wody i odcedzić. Wymieszać w dużej misce makaron z cieciorką, warzywami, serami, kiełbasą, oliwkami i szczypiorkiem.

2) Utrzeć składniki sosu winegret. Polać sałatkę i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania. Wymieszać tuż przed podaniem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 248 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 24 mg cholesterolu, 431 mg sodu, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika, 9 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x