Do sałatki należy wybierać makaron, który dobrze współgra z kształtem i konsystencją innych składników.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
18
SKŁADNIKI:
450 g makaronu kokardki
425 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
4 cebule dymki, pokrojone w plasterki
2 podłużne pomidory, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w plasterki
110 g chudego żółtego sera, tartego
110 g chudego sera mozzarella, tartego
110 g chudego sera provolone, tartego
110 g twardego salami, pokrojonego w paseczki
110 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w cienkie plasterki
65 g oliwek, pokrojonych w plasterki
1–2 łyżki szczypiorku, posiekanego
BAZYLIOWY SOS WINEGRET
2/3 szklanki oleju
1/3 szklanki czerwonego octu winnego
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron. Zahartować pod strumieniem zimnej wody i odcedzić. Wymieszać w dużej misce makaron z cieciorką, warzywami, serami, kiełbasą, oliwkami i szczypiorkiem.
2) Utrzeć składniki sosu winegret. Polać sałatkę i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania. Wymieszać tuż przed podaniem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 248 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 24 mg cholesterolu, 431 mg sodu, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika, 9 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock