Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pyszne risoni

Pyszne risoni

Aby potrawa była bardziej pożywna, warto dodać trochę drobno pokrojonych pieczonych bakłażanów i pieczonej czerwonej papryki oraz suszonych pomidorów.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 mała cebula, pokrojona w talarki
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
90 g salami, pokrojonego w plasterki i grubo posiekanego
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki makaronu risoni lub orzo
125 g marynowanych serc karczochów, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w małym garnku. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek i salami. Smażyć minutę.

2) Włożyć pomidory. Wlać wywar, a gdy zacznie wrzeć, wsypać makaron i gotować 8 minut. Mieszać od czasu do czasu, aby nie przywarł do dna.

3) Wrzucić karczochy i oliwki. Ponownie wymieszać risoni i gotować jeszcze 2 minuty. Posypać natką pietruszki i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 536 kcal, 21 g białka, 30 g tłuszczów (7 g tłuszczów nasyconych), 43 g węglowodanów (11 g cukrów), 6 g błonnika, 1840 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x