Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ogórki marynowane w musztardzie. Najmodniejsze przetwory sezonu

Ogórki marynowane w musztardzie. Najmodniejsze przetwory sezonu

Ogórki marynowane w musztardzie to banalnie proste przetwory, które święciły triumfy w latach 90. Dziś wracają do łask i w zasadzie każdy, kto ich spróbuje, chce zrobić własne. Słusznie, bo warto.

Składniki na ogórki marynowane w musztardzie

Przepis jest prosty, choć lista składników może wydawać się długa, to większość zapewne masz w domu.

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 1–2 ząbki czosnku na słoik
  • 5 ziaren gorczycy do każdego słoika
  • po 1 plasterku cebuli na słoik
  • liście laurowe

Zalewa musztardowa:

  • 1 litr wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobić ogórki marynowane w musztardzie

  1. Ogórki umyj i przekrój na ćwiartki.
  2. Włóż do słoików razem z czosnkiem, gorczycą, plastrem cebuli i listkami laurowymi.
  3. Zagotuj wszystkie składniki zalewy. Wymieszaj dokładnie, aby rozprowadzić musztardę.
  4. Zalej ogórki gorącą zalewą.
  5. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut od zagotowania wody.
  6. Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  7. Ogórki nadają się do spożycia już po 2 tygodniach.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x