Ogórki marynowane w musztardzie to banalnie proste przetwory, które święciły triumfy w latach 90. Dziś wracają do łask i w zasadzie każdy, kto ich spróbuje, chce zrobić własne. Słusznie, bo warto.
Składniki na ogórki marynowane w musztardzie
Przepis jest prosty, choć lista składników może wydawać się długa, to większość zapewne masz w domu.
- 2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 1–2 ząbki czosnku na słoik
- 5 ziaren gorczycy do każdego słoika
- po 1 plasterku cebuli na słoik
- liście laurowe
Zalewa musztardowa:
- 1 litr wody
- 250 ml octu 10 proc.
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Jak zrobić ogórki marynowane w musztardzie
- Ogórki umyj i przekrój na ćwiartki.
- Włóż do słoików razem z czosnkiem, gorczycą, plastrem cebuli i listkami laurowymi.
- Zagotuj wszystkie składniki zalewy. Wymieszaj dokładnie, aby rozprowadzić musztardę.
- Zalej ogórki gorącą zalewą.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut od zagotowania wody.
- Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
- Ogórki nadają się do spożycia już po 2 tygodniach.