Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Polędwica surf’n’turf

Polędwica surf’n’turf

To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1/4 szklanki wywaru wołowego
16 surowych krewetek królewskich
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
4 steki z polędwicy wołowej, każdy grubości 4–5 cm

PRZYGOTOWANIE:

1) Podgrzać na patelni po 1 łyżce oliwy i masła, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną. Wlać wywar i dusić minutę, cały czas mieszając. Dodać krewetki, dusić 3–5 minut, aż staną się różowe. Dodać pietruszkę.

2) Nakroić każdy stek z boku, do trzech czwartych szerokości, tak aby powstały kieszonki. Włożyć do każdej po trzy krewetki. Pozostałe krewetki i sos zachować do dekoracji.

3) Rozgrzać na patelni resztę oliwy i masła. Położyć steki. Smażyć z obu stron, aż mięso osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Nałożyć na wierzch resztę krewetek i polać sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 453 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 205 mg cholesterolu, 282 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 43 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x