Polędwica surf’n’turf
To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 łyżka cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1/4 szklanki wywaru wołowego
16 surowych krewetek królewskich
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
4 steki z polędwicy wołowej, każdy grubości 4–5 cm
PRZYGOTOWANIE:
1) Podgrzać na patelni po 1 łyżce oliwy i masła, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną. Wlać wywar i dusić minutę, cały czas mieszając. Dodać krewetki, dusić 3–5 minut, aż staną się różowe. Dodać pietruszkę.
2) Nakroić każdy stek z boku, do trzech czwartych szerokości, tak aby powstały kieszonki. Włożyć do każdej po trzy krewetki. Pozostałe krewetki i sos zachować do dekoracji.
3) Rozgrzać na patelni resztę oliwy i masła. Położyć steki. Smażyć z obu stron, aż mięso osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Nałożyć na wierzch resztę krewetek i polać sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 453 kcal, 30 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 205 mg cholesterolu, 282 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 43 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock