Wspaniale nadają się na szybką przekąskę. Żeby prezentowały się szczególnie ładnie, usmaż malutkie placuszki, na jeden kęs.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
24 placuszki
SKŁADNIKI:
150 g mąki wymieszanej z11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
1 jajko
200 g wędzonego łososia
200 g twarożku
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do miski, zrobić na środku wgłębienie. Ubić mleko z jajkiem w innej misce i przelać do mąki. Wymieszać na gładkie ciasto, lecz nie ubijać za długo, bo placki będą twarde.
2) Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, a następnie wlać trochę oleju. Nakładać łyżką ciasto, przeznaczając 1 łyżkę ciasta na jeden placuszek. W zależności od wielkości patelni powinny się na niej zmieścić 4 placki o średnicy 6–7 cm.
3) Smażyć minutę, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż się przyrumienią od spodu. Przełożyć placuszki na talerz i usmażyć pozostałe.
4) Pokroić wędzonego łososia. Posmarować placuszki serkiem i na wierzch położyć plasterki łososia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 67 kcal, 4 g białka, 4 g tłuszczów (2 g NKT), 5 g węglowodanów (<1 g cukrów), 81 g błonnika, 226 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock