Jeśli nie spodziewasz się tłumu gości, zrób placek malinowy. Wygląda bardzo ładnie z kruszonką na wierzchu. Ciasto piecze się w podłużnej foremce.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
180 g mąki
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kwiatu muszkatołowego
100 g masła, schłodzonego
1 jajko
1/2 szklanki mleka 2%
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżek wody
150 g świeżych malin
1 i 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
KRUSZONKA
40 g mąki
3 łyżki cukru
5 łyżeczek zimnego masła
3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę ze 100 g cukru, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i kwiatem muszkatołowym. Dodać masło, posiekać nożem. Zmiksować jajko z mlekiem i esencją waniliową. Wlać do masy, szybko wyrobić.
2) Przełożyć łyżką do natłuszczonej formy.
3) Wymieszać w rondlu resztę cukru z mąką kukurydzianą i wodą. Dodać maliny i sok cytrynowy. Gotować 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Polać ciasto i zamieszać nożem, żeby powstały malinowe smugi.
4) Wymieszać mąkę na kruszonkę z cukrem i orzechami. Dodać masło, posiekać nożem. Posypać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 519 kcal, 22 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 85 mg cholesterolu, 502 mg sodu, 75 g węglowodanów, 3 g błonnika, 7 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock