Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek, który zawsze się udaje

Placek, który zawsze się udaje

Placek jest bardzo dobrym prezentem, gdy idzie się do kogoś w odwiedziny. Przygotowanie ciasta nie sprawi problemu, jeśli przygotujemy wcześniej większą porcję, na kilka spodów, a potem je zamrozimy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

Placek o średnicy 23 lub 25 cm


SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PLACEK JEDNOWARSTWOWY
125 g mąki
1/4 łyżeczki soli
75 g masła
11/2 łyżeczki białego octu winnego
2–3 łyżki mleka

SKŁADNIKI NA PLACEK DWUWARSTWOWY
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
1 łyżka białego octu winnego
5–6 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać masło. Posiekać je, aż powstaną okruszki. Skropić octem. Dolewać mleko i mieszać ciasto, aż zlepi się w kulę. Przykryć je i wstawić na 30 minut do lodówki.

2) Na placek jednowarstwowy: rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką, tak żeby pasowało do formy o średnicy 25 lub 23 cm. Nałożyć na formę. Przyciąć, aby wystawało 1 cm poza krawędź formy. Wylepić brzegi formy. Nałożyć nadzienie lub upiec sam spód.

3) Na placek dwuwarstwowy: podzielić ciasto na dwie części (jedna powinna być większa). Uformować z nich kule. Rozwałkować większą kulę na blacie oprószonym mąką na krążek pasujący do formy o średnicy 23 lub 25 cm. Nałożyć ciasto na formę. Przyciąć równo z krawędzią. Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta. Ułożyć na nadzieniu. Przyciąć, zlepić krawędzie. Zrobić nacięcia na wierzchu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/8 placka jednowarstwowego zawiera: 132 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 1 mg cholesterolu, 76 mg sodu, 12 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x