Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantne żeberka

Pikantne żeberka

Żeberka w ostrym stylu. Z propozycji mogą skorzystać ci, którzy lubią tradycyjne potrawy w zdecydowanie ognistym charakterze. Porcję chili zawsze można wzmocnić!


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

95 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

900 g krótkich żeberek, pokrojonych na porcje
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 szklanki keczupu
1/4 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Natrzeć żeberka czosnkiem. Włożyć do brytfanny. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

2) Wymieszać pozostałe składniki. Polać żeberka sosem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 890 kcal, 62 g tłuszczów (w tym 23 g NKT), 245 mg cholesterolu, 1975 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 52 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x