Pikantne żeberka
Żeberka w ostrym stylu. Z propozycji mogą skorzystać ci, którzy lubią tradycyjne potrawy w zdecydowanie ognistym charakterze. Porcję chili zawsze można wzmocnić!
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
95 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
900 g krótkich żeberek, pokrojonych na porcje
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 szklanki keczupu
1/4 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Natrzeć żeberka czosnkiem. Włożyć do brytfanny. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
2) Wymieszać pozostałe składniki. Polać żeberka sosem. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 890 kcal, 62 g tłuszczów (w tym 23 g NKT), 245 mg cholesterolu, 1975 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 52 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock