Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantna sałatka pomidorowa

Pikantna sałatka pomidorowa

Wyszukajmy do tej sałatki najsmaczniejsze dostępne na rynku pomidory, bo efekt bardzo od nich zależy. Sałatka ma świeży i pikantny smak dzięki dodaniu cytryny, świeżej kolendry oraz mięty. Jej smak możemy z łatwością zmienić, jeśli użyjemy innych świeżych ziół i przypraw, takich jak cebula i czosnek.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych
szczypta cukru pudru
1 cytryna
3 dymki, pokrojone
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżka liści świeżej mięty, posiekanej
gałązki świeżej mięty, do przybrania

PRZYGOTOWANIE:

1) Ułożyć pomidory na dużym płytkim półmisku i posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na pół. Odłożyć jedną połówkę, a drugą pokroić wzdłuż na 4 trójkątne kawałki. Pokroić je w poprzek na plasterki, przytrzymując je razem na desce, skórką ku górze. Usunąć pestki.

2) Ułożyć plasterki cytryny na pomidorach, posypać dymką, kolendrą oraz miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny i skropić sałatkę i wymieszać. Podawać natychmiast lub przechowywać pod przykryciem w lodówce do czasu podania. Bezpośrednio, zanim trafi na stół, przybrać gałązkami mięty.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 25 kcal, 1 g białka, 0,5 g tłuszczów (w tym 0,1 g NKT), 4 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 1 g błonnika.

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x