Wołowina jest gotowa, gdy termometr do mięsa pokazuje temperaturę 65°C dla mięsa półkrwistego, 70°C dla średnio wypieczonego i 75°C dla mocno wypieczonego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
160 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 i 1/2 łyżeczki papryki w proszku
3/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, utłuczonego w moździerzu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1,5–1,8 kg rozbratla bez kości
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać przyprawy. Natrzeć mięso, ułożyć na ruszcie, tłustą częścią do góry.
2) Piec do 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C.
3) Przełożyć mięso na półmisek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
150 g pieczeni zawiera: 434 kcal, 34 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 110 mg cholesterolu, 342 mg sodu, śladowe ilości węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 30 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock