Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Paluszki pszenne z miodem

Paluszki pszenne z miodem

Paluszki to doskonała alternatywa dla gotowych i zwykle mało zdrowych przekąsek po które chętnie sięgamy spędzając wieczór przed telewizorem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

40 minut

LICZBA PORCJI:

16 paluszków


SKŁADNIKI:

1 i 1/3 szklanki wody
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżeczki drożdży instant

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć wszystkie składniki do automatu do chleba w kolejności, jaką podaje instrukcja obsługi urządzenia. Wybrać program „zagniatanie ciasta”. Sprawdzić ciasto po 5 minutach mieszania. Jeśli trzeba, dodać 1–2 łyżki wody lub mąki.

2) Gdy program się zakończy, wyłożyć ciasto na blat i uformować z niego 16 wałków długości 20 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze w odstępach 5 cm. Przykryć i pozostawić na pół godziny.

3) Piec paluszki 10 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 paluszek zawiera: 131 kcal, 2 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 g cholesterolu, 222 mg sodu, 25 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x