Paluszki pszenne z miodem
Paluszki to doskonała alternatywa dla gotowych i zwykle mało zdrowych przekąsek po które chętnie sięgamy spędzając wieczór przed telewizorem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
16 paluszków
SKŁADNIKI:
1 i 1/3 szklanki wody
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżeczki drożdży instant
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć wszystkie składniki do automatu do chleba w kolejności, jaką podaje instrukcja obsługi urządzenia. Wybrać program „zagniatanie ciasta”. Sprawdzić ciasto po 5 minutach mieszania. Jeśli trzeba, dodać 1–2 łyżki wody lub mąki.
2) Gdy program się zakończy, wyłożyć ciasto na blat i uformować z niego 16 wałków długości 20 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze w odstępach 5 cm. Przykryć i pozostawić na pół godziny.
3) Piec paluszki 10 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 paluszek zawiera: 131 kcal, 2 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 g cholesterolu, 222 mg sodu, 25 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock